top of page
Ara

KUNDALİNİ YOGA VE GENEL OLARAK YOGA PRATİĞİ BİZİ NASIL ŞİFALANDIRIR?

  • Yazarın fotoğrafı: Derya Çakmak
    Derya Çakmak
  • 5 Ağu 2024
  • 3 dakikada okunur



Kundalini yogadan bahsetmeden önce yoganın fiziksel beden üzerindeki etkisine değinmek istiyorum.  Upanishad’lar bedenin dıştan içe doğru , kabadan en ince bedene doğru, 5 kılıftan (beden) oluştuğunu ve bu bedenlerin bir bütün olarak var olduğunu ifade eder. Dolayısıyla sürekli bir iletişim halindedirler ve birbirlerinden etkilenirler. Kısaca,  fiziksel bedenimizle ( yemek bedeni olarak da geçer ) nasıl bağ kurduğumuz, onu nasıl kullandığımız ince bedeni, ince beden ( enerji beden) kayıtları da fiziksel bedeni etkiler.

 

Yoga pratiğinin fiziksel beden üzerindeki etkileri nelerdir?

Sinir sistemi (sinir ağları ), lenfatik sistem ( lenf kanalları) , kan dolaşım sistemi (damarlar)  ağlar gibi  tüm bedene yayılırken kaslar ve bağ dokuyla örtülüdürler. Dolayısıyla kaslar ve dokular gerginse bu yapılarda akış rahatça gerçekleşemez. Bu da bütünüyle tüm beden sağlığını olumsuz yönde etkiler. 


Yoga aracılığıyla bedeni esnettikçe fiziksel gerginlikler azalır ve  bu sistemler daha sağlıklı ve verimli çalışırlar. Esnemenin yanı sıra yoga akışı boyunca bedenin belirli sürelerle kasılıp gevşemesi lenf sıvısının tüm bedene, dokulara etkili ve sağlıklı şekilde dağılmasını sağlar. Asana pratikleri, mudralar, mantralar, nefes ve meditasyon pratikleri endokrin sistemi uyararak hormonların tüm potansiyelleriyle çalışmasını sağlar. 

Yani özetle yoga pratiği fiziksel katmanın bileşenlerinin daha etkili ve tüm potansiyeliyle çalışmasını destekleyerek daha sağlıklı ve canlı olmamıza sağlar.


Peki kundalini nedir ?

Kundalini Sanskrit dilinde “kıvrılmış yılan” anlamına gelir. Buradaki yılan kuyruk sokumumuzda uyur halde bulunan güçlü yaratım enerjimizi temsil eder. Bu yaratım enerjisi de formsuz tanrının içimizde uyur halde bulunan enerjisi olarak tanımlanır. 


Kundalini Yoga nedir ? 

Kundalini yoga pratiği uyuyan kundaliniyi uyandırarak rahat akmasını sağlamak amaçlı bir pratiktir. Bunun için bedendeki ritmik hareketleri , nefesin belirli süresi olan ritmik akışıyla birleştirir. 

Endokrin, lenf sisteminin enerjisini sinir sisteminin enerjisiyle birleştirerek hassasiyeti arttırır ve bu sayede beynin tamamına sinyaller ulaşır ve beynin tamamı tarafından tüm sinyaller beden içi iletişimde etkili şekilde kullanılır. ( Endokrin ve lenf sistemini süptil bedendeki çakralar ve nadilerin fiziksel bedendeki karşılıkları olarak düşünebiliriz. )

BU İLETİŞİMİN EFEKTİFLİĞİ ARTTIKÇA BÜTÜNÜYLE UYANIK OLURUZ. PRATİK SAYESİNDE KUNDALİNİ ENERJİSİNİN UYANMASI VE BU ENERJİNİN RAHAT AKIŞI SAYESİNDE “BİRLİK BİLİNCİNE” ULAŞIRIZ. 


Kriya nedir ? 

Kundalini uyandırmak için yapılan sekans, pratiktir. Kriyalar lenf sistemini, endokrin sistemi uyararak hormonların verimli şekilde salgılanmalarını sağlar. 

Kriya Kundalini ritmik hareketler ve nefes teknikleriyle birlikte mantraları da kullanır. 


Mantraların etkileri nelerdir ? 

Tüm yaratımın bir sesle başladığı  ve rishilerin bu sesi anımsatan kelimelerle sanskrit dilini yarattıkları söylenir.  Bulunduğumuz frekans seviyesinde yaratımın sesini duyamıyoruz ancak o sesten türetilen mantraların ses titreşimlerini kullanarak bilinç seviyemizi yükseltip, yaratımın sesiyle uyumlanmayı ve bu sayede o sesi duyabilecek titreşim frekansına ulaşmayı amaçlıyoruz. 


Ses titreşimlerinin su molekülleri üzerindeki etkisi artık kanıtlanmış durumda. Youtube’da buna dair bolca video bulabiliriz. Bedenimizin 3/4 ‘ünün sudan oluştuğunu düşünürsek ses titreşimlerinin bu beden sıvılarının kimyasını değiştirebilecek etkide olduğu sonucuna varabiliriz. Yönetici organımız olan beynimizdeki iletişim sinir ağları yerine nörotransmitter sıvılar sayesinde sağlanır. Dolayısıyla mantraların yarattığı titreşim bu sıvıların kimyasını değiştirerek bilincimizi etkiler. 


Uzun yıllardır hatha yoga  ve son bir yıldır kundalini yoga pratiği yapan bir yogi olarak ben iki pratik disiplinin de farklı tekniklerle aynı şekilde çalıştığını gözlemliyorum. Her ne kadar kriya kundalini yoga hatha yoga asana pratiğinden türemiş bir sistem olmadığı için uygulanış biçimi hatha yogadan türetilmiş pratik disiplinlerinden çok farklı olsa da yukarıda yazdığım her detay etkili, tüm bileşenleri tam kullanan bir hatha akışı için de geçerli. 


Mata her çıktığımızda nasıl bir şifa enerjisi yarattığımızı bilmek yoganın özünü kavramamızı ve pratiğe bağlılığımızı pekiştirir. Benim bu paylaşımda amacım merakınızı arttırmak ve pratiğe olan aşkınızı alevlendirmek. Size yazarken aslında kendime de tekrar tekrar hatırlatıyorum.  


Dilerim ki bu kadim uygulamanın bilgeliğinin farkında olalım , her nefes ve her asanayla fiziksel alemin ötesine geçen ve varlığımızın özüne dokunan bir huzur ve tatmin duygusu bulalım.


Sat Nam, Namaste,


Derya Çakmak


 
 
 

Comentários


©2020, Derya Çakmak .

bottom of page