top of page

MEDİTASYON YOLCULUĞUM VE YÖNLENDİRMELİ MEDİTASYON PRATİĞİ

  • Yazarın fotoğrafı: Derya Çakmak
    Derya Çakmak
  • 6 saat önce
  • 3 dakikada okunur

Merhaba ,


Tüm güzelliğiyle, ışıl ışıl parlayan dolunayın ışığı altında yazıyorum. Şükran doluyum. Dilerim bu duygum yazdıklarıma yansır ve benden size yayılarak çoğalır ✨ ✨✨ ✨


Nisan ayında katıldığım Vipassana inzivasından kalbim Goenka ve bize on gün boyunca rehberlik eden hocam Sonja’ya minnetle ayrıldım. Meditasyon deneyimlerinin, sürecinin farklı unsurlara bağlı olarak herkes için aynı olmadığını biliyorum. Dolayısıyla deneyimlerime dair bir şey paylaşmayacağım ancak size  meditasyonla olan ilişkimden, meditasyon yolculuğumdan kısaca bahsedip uygulamanız için , Vipassana’ya hazırlamasını da umduğum, bir teknik paylaşacağım.


Anapanasati meditasyonu: İlk meditasyon inzivam 2016 yılında katıldığım 3 günlük Anapanasati meditasyonu inzivasıydı. Bu inzivaya katılmadan önce en fazla 15 dakika meditasyona oturabiliyordum ancak yoganın her yönüne merakım o kadar büyüktü ki hiç düşünmeden bu inzivaya katıldım. İnziva’da günde toplamda 6 saat meditasyona oturuyorduk. İnzivaya yoğun fiziksel ağrılarla katılmıştım ve beni uzun oturuşlarda en çok bu acıların sınayacağını biliyordum. İlk iki gün öyle de oldu. Ancak ikinci gün bir karar aldım. Fiziksel hislerim ne kadar yüksek sesle seslense de ben odağımı burun deliklerimin önünde, nefesimde tutacağım ve meditasyon seansı bitene kadar hareket etmeyeceğim. Bu kararlılıkla oturduğumda üçüncü gün inzivadan bedensel acılarımdan arınmış ve meditasyona aşık olmuş bir şekilde döndüm. Artık her sabah iki saat ve gün içinde , akşam ne zaman fırsat bulursam hemen meditasyona oturur oldum. Bu oturuşlardan birisi bana kıymetli bir hediye sundu. ( Şu an dönüp bakınca hem her şey olması gerektiği gibi diyorum ama bir yandan da keşke o zaman beni Vipassana’ya yönlendirecek bir hocam olsaydı ve ben deneyimimde daha da derinleşseydim demeden de edemiyorum :) ) 


Bhuta meditasyonu: Aynı yıl içerisinde 4 element meditasyonuyla da tanıştım. Bu meditasyon bedeni başın tepesinden ayak parmak uçlarına doğru tarayarak  her bir elementin özelliğini duyumsamaya odaklanılan bir meditasyon tekniği. Bu meditasyonu sabah iki saat, akşam iki saat ve gün içinde ne zaman fırsat bulursam uygulamaya başladım. Asana pratiğim yoğun bir şekilde devam ederken güç aldığım kaynak meditasyon pratiklerim olmuştu.  


Kriya meditasyonu: Maalesef bu kadar aşkla bağlı olduğum meditasyon pratiklerime çok uzun süre, belki de beş yıl kadar, ara verdim. Ta ki bundan 3 yıl önce hayatta en çok korktuğum şey başıma gelip bana yarattığı acıyla ne yapacağımı bilemediğim zamana kadar. Okuduğunda annemin de çok etkilendiği Paramahansa Yogananda’nın bir yoginin otobiyografisi kitabını tekrar okudum ve bu sayede düzenli meditasyona geri dönme arzum alevlendi. Kriya yoga meditasyonunu öğrenmek için ne yapmam gerekir, nereye gitmeliyim araştırırken bir arkadaşımın hikayesini gördüm - kriya meditasyonu inzivasına gideceğini yazmıştı. Söyleyene değil söyletene bak derler :) Paramahansa Yogananda’nın öğretisi İstanbul’a , kapıma gelmişti. Bu sayede Eylül 2022 yılında Kriya inisiyasyonu alarak kadim teknikle tanıştım. ( Her yıl Türkiye’de iki inziva yapıyorlar ve ben de olabildiğince gruplarımda duyuruyorum. Bazı hediyeler kalabalıklar arasında gözden kaçabiliyor. Dilerim bir sonraki gelişlerinde duyurular size görünür olur. )


Yoga Nidra : 2023 yılında aldığım eğitimle düzenli bir pratik olarak olmasa da ara ara yaptığım bir pratik olarak hayatıma girdi. Oldukça derin bir meditasyon tekniği. İlk eğitimi aldığımda düzenli uygulayamasam da geçtiğimiz Nisan ayında, Vippasana öncesi yeniden Yoga Nidra eğitimi aldım ve o günden sonra her gün düzenli uyguladığım bir pratik haline geldi. İyi ki de Vipassana öncesinde Yoga Nidra eğitimini tekrar almışım ;)  ( Sizlerle yakında bir ses kaydı paylaşmayı planlıyorum.)


Kriya Kundalini Yoga: Yas sürecinde , 2023 yılının sonunda, kalbimin üstünde demir bir kütle oturmuşçasına hissettiğim ağırlığı nefesimle hafifleteceğime inanarak Kriya Kundalini yogayı öğrendim. Bu pratikle hayatıma giren kriya akışları, kırk günlük sadhanalar, mantralar, mudralar ve yoğun nefes pratikleri ince bedene dair anlayışımı güçlendirdi. 


Goenka Vipassana Meditasyonu: Nihayet geçtiğimiz Nisan Goenka'nın Vipassana tekniğini öğrettiği 10 günlük yoğun meditasyon inzivasına katıldım. Başta biricik hocam Sonja'nın spiritüel rehberliğine ve bugüne kadar beni Vipassana meditasyonuna hazırlayan  her bir hayat deneyimime, her bir pratiğime, her bir meditasyon pratiğime, her bir hocama ve onların hocalarına minnet doluyum. Bu minnetle ve çoşkuyla canı gönülden diliyorum ki herkes meditasyonu hayatının bir parçası haline getirsin. Goenka’nın Vipassana tekniğini, Kriya meditasyonu tekniğini vermek herkesin haddi değil. Dilerim inzivalarına katılabilirsiniz, katılmayı seçersiniz.


Benim Niyetim elimden geldiği kadarıyla daha önce uyguladığım, uygulamakta olduğum bazı meditasyon tekniklerini temasta olduğum kişilerle paylaşarak, düzenli meditasyon rutinlerini oluşturmalarını ve ileride katılacakları meditasyon inzivalarından daha iyi verim almalarını sağlayacak desteği sunmak.


Dilerim yoga pratikleri aracılığıyla edindiğimiz huzur, içimizden dışarıya doğru yayılan ve dokunduğumuz her varlığa huzur veren enerjilere dönüşsün. 




Sevgilerimle,


Derya 

Not: Basit ses kaydımın elini yüzünü düzelten ve daha kullanışlı hale getiren Berke KK'ya teşekkür ederim. ❤️

 
 
 

Comments


©2020, Derya Çakmak .

bottom of page